Hvad Er Gospel?

Viden
October 13th, 2020

Gospel er i en musikgenre, der er forbundet med kirkelig musik. Gospel synges især blandt sorte i USA, hvor sangen fremføres af både kor og solister. Gospel er meget spirituel og omfatter derfor sjældent ret mange hjælpemidler udover korets sang og effekter.

Gospel er som regel forbundet med religion og i særdeleshed kristendommen. Gospel synges derfor oftest i kirker eller i forbindelse med religiøse koncerter eller begivenheder.

Forkyndelse af evangelierne

Selve ordet gospel stammer fra det engelske sprog, hvor det oprindeligt betyder evangelium. Teksterne i gospelsangen er også hovedsagelig forkyndelser af evangelierne eller en anden form for lovprisning af de højere magter. Sangteksterne indeholder ofte forkyndende ord eller fortæller om frelse eller udfrielse. 

Gospelmusikken har sine rødder i slutningen af 1800-tallets USA - altså i årene efter den amerikanske borgerkrig, hvor slaveriet blev ophørt. Selvom slaveriet ophørte, så havde mange sorte mennesker i USA stadig trænge kår og levede i dyb fattigdom. 

Det var især de fattige sorte amerikanere, der dog gospelmusikken til sig, da den for alvor vandt frem i 1920'erne ovenpå afslutningen af Første Verdenskrig.

Gospel forbindes derfor ikke overraskende med den sorte befolkning i USA, hvor den i dag også stadig nyder den største udbredelse. I mange religiøse samfund er gospel en fast del af lovprisningen af Vorherre. 

Som en parallel til den sorte gospelkultur, har der eksisteret en hvid gospelkultur, der er en fast del af country og western-musikken.

I Danmark er gospel stadig en mindre musikgenre. Musikken er heller ikke lige så udbredt i de danske religiøse samfund, som man ser, at det er i visse områder i USA.

Tak til avXperten

Vi siger til sidst tak til avXperten for deres støtte til dette indlæg. Hos avXpertens webshop finder du et af Danmarks største udvalg af elektronik samt tilbehør hertil. Se eksempelvis deres udvalg af smarte bluetooth høretelefoner, hvor du også kan finde de populære Apple AirPods.

Næste indlæg