Er Gospel Religiøst?

Viden
October 16th, 2020

Ja, gospel er religiøst. Gospel er en musikalsk forkyndelse af evangelierne. Navnet gospel kommer fra engelsk, hvor gospel netop betyder evangelium. 

Musikgenren gospel har sit udspring i de såkaldte sorte kirker i USA. Her fremføres gospel af enten kor eller en solosanger. Gospel er oftest ren vokal eller i selskab med meget enkle akkompagnement. 

Gospel er musikalsk forkyndelse

Der er selvfølgelig undtagelser, men gospel er nærmest udelukkende religiøs musik. Mens gospelmusikken indgår som en fast del i den religiøse forkyndelse i mange kirker i de sort-dominerede samfund i Amerika, så er det i Danmark mere en stilart, der forbindes med kirkekoncerter og koncerter.

Gospel er ikke særligt stort i Danmark. Men der er eksempler på store solister som Etta Cameron og Marie Carmen Koppel, der har slået deres navne fast vidt og bredt. 

Gospel bruges sjældent i den religiøse forkyndelse i Danmark. Her fastholdes den traditionelle sang og musik under den religiøse forkyndelse, mens gospel bruges som en ekstra-ting. Her bruges koncerterne mere som en form for underholdning og ekstratilbud til kirkegængere og andre, der har lyst til at komme til en gospel koncert.

Det er måske ikke så underligt, at gospel er blevet en fast del af mange religiøse miljøer i USA, hvor menigheden har en stor overvægt af sorte. Gospel er en del af musikkategorien spirituel musik - hvor den endda tilhører subgenren negro spirutuals. 

Afspringet er her fra slavetiden i Amerika. Sangsamlingen "Slave Songs of the United States" er faktisk den første samling af sange fra genren negro spirituals og udkom i 1867 - to år efter afslutningen på den amerikanske borgerkrig.

Tak for støtten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik til alle behov på deres omfattende webshop, heriblandt tilbehør til telefonen som fx en holder til bilen, en power bank eller måske et nyt opladningskabel.

Næste indlæg